+31 (0)33 – 202 25 63 carriere@houseofnow.nl
Hoe schrijf je een goede motivatiebrief

Je bent een vette baan tegengekomen en hebt gesolliciteerd. Je hebt onze blog “Hoe schrijf je een motivatiebrief? gelezen en de perfecte brief geschreven. Goed nieuws, je mag langskomen op sollicitatie! Nu begint het pas echt. In deze blog behandelen we de beste tips, zodat jij zo goed mogelijk het sollicitatiegesprek ingaat.

Deze blog geeft tips over een fysiek sollicitatiegesprek. Voor tips over video sollicitaties check dan deze blog. De volgende tips worden behandeld (klik op de link om gelijk naar het onderwerp te gaan!):

Wees voorbereid

Van alle tips over een sollicitatiegesprek is dit de belangrijkste. Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt zeker voor sollicitatiegesprekken. Hoe beter je voorbereid bent des te zelfverzekerder je overkomt. Zorg ervoor dat je goed voor ogen hebt hoe laat en waar het gesprek is. Bedenk ook alvast hoe je naar het gesprek wilt reizen en hoelang de reistijd bedraagt. Ga je met de auto? Kijk dan ook gelijk naar parkeer mogelijkheden. Zorg dat je je kleding de dag voor het gesprek al klaar legt. Weet je nog niet zeker wat je aan moet? Zo kom je erachter:

 • Check foto’s van het bedrijf
  Hoe kleden de medewerkers zich?
 • Wat voor een soort bedrijf is het?
  Bij een jong en informeel bedrijf hoef je vaak minder nette kleding aan dan bij een formeel bedrijf.
 • Weet je het niet zeker?
  Kies dan voor de netste optie.

Leg daarnaast ook al de dag van tevoren een extra cv klaar die je kan meenemen naar je sollicitatiegesprek. Wanneer je deze zaken de dag voor je interview al geregeld hebt, zorgt dit voor rust in je hoofd. Als je rustig bent kun je beter nadenken en zul je een betere indruk maken tijdens je sollicitatie.

 hanging suit

Dit moet je weten

Wil je een goede indruk maken op je gesprekspartner? Zorgt dan dat je vooraf voldoende informatie hebt opgezocht. Niet alleen over het bedrijf waar je op gesprek komt, maar ook informatie over je huidige of vorige werkgever. Dit lukt niet op de dag van je gesprek in de wachtruimte. Aan de andere kant als je deze gegevens een maand voor je gesprek opzoekt, is de kans groot dat je ze tijdens het gesprek bent vergeten. De dag voor je interview is het beste. Zoek in ieder geval voor beide bedrijven de volgende gegevens op:

 • Geschiedenis
 • De missie en visie van de bedrijven
 • Welke producten bieden ze aan en aan wie?
 • De concurrentie van de bedrijven
 • Belangrijke cijfers

Dit zijn een hoop gegevens, geen zorgen je hoeft ze niet allemaal uit je hoofd te kennen. Wat belangrijk is is dat je het in ieder geval gezien hebt en begrijpt. Zolang de context duidelijk is en jij dit goed weet uit te leggen aan je gesprekspartner, kom je goed geïnformeerd over.

Deze vragen moet jij stellen in het sollicitatiegesprek

Aan het einde van een sollicitatiegesprek komt vaak de vraag: Heb jij nog vragen? De meeste mensen beantwoorden deze vraag met een simpele “Nee”. Toch is dit erg zonde. Een goed gesprek komt van twee kanten en dit is jouw kans om vragen te stellen. Vind je het moeilijk om ter plekke vragen te bedenken, bereid dan van vooraf enkele vragen voor. Tijdens het sollicitatiegesprek probeert je gesprekspartner in te schatten of jij goed bij het bedrijf past. Echter, het is ook belangrijk dat het bedrijf goed bij jou past.

Vragen is de beste manier om hier achter te komen. Heeft het bedrijf bijvoorbeeld wel de goede doorgroeimogelijkheden en wat voor een bedrijfscultuur heerst er? Op deze manier kom je zelf meer te weten over het bedrijf, zodat je een goede keuze kan maken. Daarnaast onderscheid jij je van alle mensen die “Nee” antwoorden op de vraag en verhoog je de kans dat je aangenomen wordt.

Bereid vragen voor die je in je sollicitatiegesprek kan verwachten

Elk interview is natuurlijk anders en in geen enkel gesprek komen exact dezelfde vragen voor. Om rustiger en zelfverzekerder het sollicitatiegesprek is te gaan kan het enorm helpen om je op enkele vragen voor te bereiden. Ga door de onderstaande lijst heen en kijk eens of je alle vragen kan beantwoorden. Als je moeite hebt een goed antwoord te formuleren op een van de vragen kun je hier thuis al mee oefenen, zodat het in het sollicitatiegesprek makkelijker zal gaan.

 • Vertel eens wat over jezelf.
 • Wat weet je van ons bedrijf?
 • Waarom lijkt het je leuk om bij ons te komen werken?
 • Als een van je vrienden je zou moeten omschrijven welke sterke punten zou hij / zij dan noemen?
 • Als een van je vrienden je zou moeten omschrijven welke zwakke punten zou hij / zij dan noemen?
 • Kun je goed tegen stress? Heb je een voorbeeld waar dit uit blijkt?
 • Wat motiveert je?
 • Waar zie je jezelf over 5 jaar?
 • Wat is het laatste succesvolle project waaraan je gewerkt hebt? Wat heb jij bijgedragen aan dit project?
 • Stel je kunt deze functie helemaal zelf inrichten, hoe zou je deze functie invullen?
 • Stel salaris speelt geen rol, wat zou je dan doen?

Welke zwakke punten kun je benoemen tijdens je sollicitatie?

Zoals je in de lijst met veel voorkomende sollicitatiegesprek vragen al hebt kunnen lezen kan er in het gesprek gevraagd worden naar je zwakke punten. Maar wat moet je nou antwoorden op zo een vraag? Iedereen heeft zwakke punten dat weet jij en je gesprekspartner, dus zeggen dat je geen zwakke punten hebt is geen optie. Er zijn verschillende manieren waarop je deze vraag kan beantwoorden. Noem bijvoorbeeld zwakke punten, die ook geïnterpreteerd kunnen worden als sterke punten.

Voorbeeld:

Ik kan soms eigenwijs zijn. Er moeten dan goede argumenten op tafel komen om mij van mening te laten veranderen.

Je kunt ook zwakke punten noemen die niet relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Voorbeeld:

Ik ben onhandig en zal vaak dingen laten vallen. Dit punt kun je beter niet benoemen als je solliciteert voor een functie als schilder, maar als je solliciteert voor een kantoorbaan is dit zwakke punt waarschijnlijk minder relevant.

Vermijd hierbij wel clichés. Een zin als ik ben te perfectionistisch komt je gesprekspartner waarschijnlijk zijn of haar neus uit. Toon dat je zelfkennis en durf hebt en noem echt zwakke punten van jezelf. Je kunt ook een zwak punt noemen die misschien wel relevant is voor de functie en gelijk daarna benoemen hoe je hieraan wilt gaan werken.

Extra tips voor je sollicitatiegesprek: Dit moet je doen

 • Wees goed voorbereid en doe je research
  Aankomen bij je gesprek zonder te weten wat nou precies de werkzaamheden van het bedrijf zijn is een absolute no go.
 • Wees zelfverzekerd
  Het is normaal dat je zenuwachtig bent, maar probeer dit niet teveel in het gesprek te laten zien. Probeer juist zelfverzekerdheid uit te stralen. Let wel op dat je niet arrogant overkomt.
 • Neem een extra cv mee
 • Blijf jezelf
  Doe je niet beter voor dan je bent. Focus op je sterke punten en noem geen onwaarheden. Als het gaat over je zwakke punten wees dan eerlijk en probeer probleemoplossend over te komen.
 • Als je een vraag niet begrijpt, wees dan niet bang om om opheldering te vragen

Extra tips voor je sollicitatiegesprek: Dit moet je NIET doen 

 • Te laat komen
  Wees een kwartier van tevoren aanwezig. Dit geeft rust. Daarnaast sta je gelijk met 1 punt achter als je te laat bent.
 • Negatief zijn over je vorige werkgever
  Het kan zijn dat niet alles goed geeeindigd is bij je vorige werkgever. Het hier over hebben werkt absoluut niet bevorderend voor je sollicitatiegesprek, hou het professioneel.
 • Het bespreken van arbeidsvoorwaarden in het eerste gesprek
  De bespreking van je arbeidsvoorwaarden gebeurt over het algemeen in het tweede gesprek. Dus begin hier niet over, tenzij je gesprekspartner hierover begint.

 stop

Mooie tips, hoe ga pas ik dit toe in mijn sollicitatiegesprek?

Een hele hoop informatie in een enkele blog. Ga je dit allemaal onthouden en perfect gebruiken in je gesprek? Grote kans van niet. Toch sta je door het lezen van deze blog twee stappen voor op je concurrentie. Tijdens het gesprek zal waarschijnlijk veel vanzelf weer naar boven komen en kun je het toepassen. Vooral een goede voorbereiding is belangrijk, dit zorgt voor rust in je hoofd, waardoor je de rest van de sollicitatiegesprek tips makkelijker kan toepassen. Daarnaast maak je een goede indruk als blijkt dat je je goed op het gesprek hebt voorbereid. Is het hem toch niet geworden of ben je nog op zoek naar een plek om te solliciteren? Kijk dan vooral even onze vacatures.

Interessant artikel?

Deel mij dan op LinkedIn