+31 (0)33 – 202 25 63 carriere@houseofnow.nl

Je hebt enkele mooie doelen voor jezelf opgesteld: je wilt een promotie maken op werk, stoppen met roken of vaker naar de sportschool gaan. Je maakt een goeie start, maar uiteindelijk is het knap lastig om je doelen vast te houden en hier continu mee bezig te blijven. Klinkt dit herkenbaar? Goed nieuws je bent in ieder geval niet alleen! Nog beter nieuws, je kunt dit ook veranderen! Hoe? Dat lees je in deze blog over persoonlijk leiderschap ontwikkelen.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Voordat we ingaan op hoe je persoonlijk leiderschap ontwikkelt, is het uiteraard van belang om te weten wat persoonlijk leiderschap inhoudt.

Met persoonlijk leiderschap ben je in staat om de doelen die je stelt gemakkelijker te realiseren. Dit doe je door zo goed mogelijk gebruik te maken van je eigen talenten en kwaliteiten. Daarnaast ken je ook je eigen zwakke punten en zie je op tijd mogelijke valkuilen. Dit alles kun je inzetten om je doelen zo effectief mogelijk na te streven. In de onderstaande 4 stappen wordt duidelijk hoe je persoonlijk leiderschap kan ontwikkelen.

De stappen van persoonlijk leiderschap

1. Ken jezelf

De eerste en meest belangrijke stap is je zelfkennis vergroten. Als je weet hoe jouw persoonlijkheid in elkaar steekt, wat je talenten zijn, maar ook wat je valkuilen zijn kun je deze kennis gebruiken om je doelstellingen optimaal na te streven. Hoe meer zelfkennis je hebt, hoe bewuster je leeft en hoe bewuster jij keuzes maakt.

Om je sterke en zwakke punten snel duidelijk te krijgen is het goed om een aantal kernkwadranten in te vullen. Kies uit deze lijst enkele kwaliteiten die je bij jezelf herkent en vul je valkuilen, uitdagingen en allergieën aan. Hierdoor krijg je een goed beeld over hoe jouw sterke en zwakke punten in elkaar steken.

kernkwadrant persoonlijk leiderschap ontwikkelen

2. Stel persoonlijke doelstellingen

De volgende stap is om persoonlijke doelstellingen op te stellen. Het is natuurlijk lastig om je doelen te halen als je niet duidelijk voor ogen hebt wat je doelen zijn. Stel jezelf een aantal vragen om tot relevante doelstellingen te komen.

  • Waar ben ik nu?
  • Wat vind ik belangrijk?
  • Waar wil ik naartoe?
  • Hoe kan ik dat gaan doen?

doel

3. Maak bewust keuzes, gericht op jouw persoonlijke doelstellingen

Nadat je je doelstellingen voor ogen hebt, is het ineens een stuk makkelijker om keuzes te maken. Je weet namelijk wat wel en wat niet bijdraagt aan jouw doelen. Als je voor een keuze staat, denk dan bewust na over welke optie naar jouw doelstellingen toe leidt en kies voor deze optie. Elke keer als je dit doet, kom jij een stap dichter bij het realiseren van jouw dromen.

4. Kies de gewoontes die je helpen bij persoonlijk leiderschap

De laatste stap is het kiezen van de juiste gewoontes. Je hebt in de loop der jaren enorm veel gewoontes opgebouwd. Je hebt waarschijnlijk een hoop goede gewoontes, zoals elke woensdag de sportschool induiken. Maar waarschijnlijk heb je ook een aantal minder goede gewoontes, denk aan elke dag een pak peuken weg roken of te veel suiker eten. Als er gewoontes zijn die je doelstellingen in de weg staan is het misschien tijd om afscheid te nemen. Het kan ook zijn dat je jezelf nieuwe gewoontes moet aanleren die je juist helpen je doelstellingen te bereiken. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welke gewoontes heb ik nu?
  • Welke gewoontes helpen mij mijn doelen te behalen?
  • Welke gewoontes houden mij tegen?
  • Welke gewoontes moet ik mijzelf aanleren?

Wat nu?

Door je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen kun je de juiste doelen opstellen en zul je deze doelen vaker en sneller behalen. Hierdoor zul je uiteindelijk succesvoller door het leven gaan. Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap is een doorlopend proces. Het is niet iets wat je in een middagje lukt, maar waar je voor langere tijd mee bezig bent. Daarom is het belangrijk om vandaag de start te maken, want hoe eerder je start hoe eerder je de vruchten hiervan zal plukken.

Persoonlijk leiderschap begint uiteraard bij jezelf, maar bij House of Now zijn we ervan overtuigd dat de mensen om je heen ook veel invloed kunnen uitoefenen. Daarom is het belangrijk om jezelf te omringen met mensen die jou helpen je doelstellingen te behalen. Bij House of Now vinden we het belangrijk dat iedereen de kans krijgt het meeste uit zichzelf te halen, je werkt in een team waar iedereen hard werkt en elkaar omhoog helpt. Bekijk onze vacatures hier.

Interessant artikel?

Deel mij dan op LinkedIn