+31 (0)33 – 202 25 63 carriere@houseofnow.nl

Onze successen en mislukkingen zijn allemaal onderdeel van het verhaal dat we vertellen. Vaak hebben wij allerlei verwachtingen gecreëerd, ook over werk en carrière maken. 

 

Volgens Andrew Peek, ondernemer en medeoprichter van Delphia, zijn het onze levensverhalen die ons limiteren:  ‘We’re like these master story tellers and we are our favourite story. But our stories are going to kill us. Already I can tell you they limit us, they hold us down and constrain us. Sometimes they even suffocate us. To their credit though, at least they’re consistent.’

Consitentie is een probleem

Juist in deze consistentie zit het probleem. Hoe verder we in ons verhaal zijn, hoe kleiner de kans dat we het zullen herschrijven. We schrijven ons verhaal één keer en verwachten dat de toekomst zich hieraan houdt. Helaas is het echte leven niet zo simpel. Veranderingen gaan vaak snel en wij niet.

De oplossing

De oplossing volgens Andrew Peek is dat we ‘identiteit’ als een concept moeten zien, een eindeloze ontdekking. In tegenstelling tot een verhaal, biedt een idee ruimte voor groei en verandering. Ideeën zijn nooit consistent. Juist de flexibiliteit van ideeën maakt ze zo geschikt. Het is juist die flexibiliteit die alle ruimte biedt. Het concept van ‘idee als identiteit’ is ook toepasbaar op een carrière. Door het eigen levensverhaal, met alle doelen en verwachtingen los te laten en het concept ‘idee als identiteit’ te omarmen, gaat er een nieuwe wereld open. We omarmen groei en verandering, maken we ruimte voor kansen en uitdagingen. De onverwachte obstakels die we ongetwijfeld tegen zullen komen zijn dan geen bedreiging, maar een mogelijkheid tot ontwikkeling.

De voldoening die we uit ons werk halen zit hem niet in het resultaat, maar in het proces van zelfontwikkeling- en ontdekking.

Benieuwd naar wat Andrew Peek nog meer te vertellen heeft over ‘idee als identiteit’? Bekijk dan zijn TedTalk ‘How your personal narrative limits your future’.

Interessant artikel?

Deel mij dan op LinkedIn