+31 (0)33 – 202 25 63 carriere@houseofnow.nl

Je bent een vette vacature tegenkomen en het is tijd om te solliciteren. Er is een grote kans dat ze naast een cv ook een motivatiebrief van je vragen van je vragen. Je moest je cv even updaten, maar gelukkig is die inmiddels weer op orde. Nu alleen die motivatiebrief nog. Motivatiebrief, lekker makkelijk toch? ‘Ik wil deze baan, want het bedrijf lijkt mij leuk.’ Lekker kort en krachtig, maar niet precies waar het bedrijf naar zoekt. Maar waar zoeken ze dan wel naar? Hoe schrijf jij nou een motivatiebrief waarmee je je onderscheid?  

 

Een goede motivatiebrief onderscheidt zich van de andere motivatiebrieven. Grote kans dat er namelijk meer mensen reageren op die vette vacature en dat ze niet iedereen op gesprek laten komen. Laat nu niet de moed in je schoenen zakken. Geen zorgen, na het lezen van deze blog schrijf jij die killer motivatiebrief en is de kans groot dat jij langs mag komen voor een kop koffie.

Verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief

Er zijn twee verschillende brieven: een sollicitatiebrief en een motivatiebrief. Ze lijken erg op elkaar, maar er zijn toch enkele verschillen.

Sollicitatiebrief

Het doel van beide brieven is hetzelfde, namelijk het overtuigen van de lezer om jou uit te nodigen op gesprek. Ook de opbouw van een sollicitatiebrief is grotendeels gelijk aan de opbouw van een motivatiebrief. Het verschil is waar je de nadruk op legt. Bij een sollicitatiebrief focus je voornamelijk op het toelichten van je cv. Je gaat onder andere in op je werkervaring en je opleidingen en ligt toe waarom deze relevant zijn voor de functie.

Motivatiebrief

In een motivatiebrief, zoals de naam al doet vermoeden, ben je vooral aan het toelichten wat je motivatie is. Je bent bij een motivatiebrief ook vooral bezig met het beantwoorden van de ‘waarom’ vraag.

Opbouw motivatiebrief

opbouw motivatiebriefDe opbouw van elke motivatiebrief bestaat uit drie delen:

 • De inleiding
 • Het middenstuk
 • De Afsluiting

Maar hoe schrijf je met deze opbouw nou een goede motivatiebrief? In de volgende vijf stappen bouwen we stap voor stap de perfecte motivatiebrief:

 1. Het doel
 2. Motivatie voor het doel
 3. Voorstellen
 4. Sluit af
 5. Groet

Inleiding Motivatiebrief

Het is belangrijk om bij de inleiding van je motivatiebrief direct aan de lezer duidelijk te maken waarom je deze brief schrijft. In deze alinea geef je aan wat je wilt bereiken met deze brief en waarom je dat verdient. De inleiding bestaat dus uit twee delen:

1. Het doel van de motivatiebrief

Maak het doel van de motivatiebrief duidelijk.

Voorbeeld
‘Na het lezen van de vacature voor recruiter ben ik erg enthousiast geworden en via deze weg druk ik graag mijn motivatie voor deze functie uit.’

2. Je motivatie voor dit doel

Geef een korte persoonlijke motivatie, waarom jij recht hebt op dat doel.

Voorbeeld
‘Ik ben geïnteresseerd in deze functie, omdat ik het enorm leuk vind om mensen te helpen de volgende stap in hun carrière te zetten.’

Middenstuk

3. Voorstellen

In het middenstuk van je motivatiebrief begin je met jezelf voorstellen. Leg in dit stuk kort en bondig je relevante werkervaring, opleidingen, vaardigheden en kennis uit. Begin met de relevantste punten

Er wordt in dit deel veel informatie gegeven, waardoor het nogal snel saai kan worden voor de lezer. Daarom is het belangrijk dat je dit stuk kort houdt en alleen de relevante dingen benoemt. Als jij in jouw kinderjaren vakkenvuller bij de Albert Heijn bent geweest, en je solliciteert nu voor de functie accountant is het uiteraard overbodig dit te benoemen. Koppel je eigen ervaringen aan de eisen van de functie. Als er in de vacature gezegd wordt dat je veel moet gaan samenwerken. Vertel dan dat je goed bent in samenwerkingsverbanden en onderbouw dit met voorbeelden.

Voorbeeld
‘Bij mijn vorige werk als projectmanager heb ik veel samengewerkt in groepsverbanden. Ik heb geleerd hoe ik het beste uit het team naar boven kan halen, zodat het beste resultaat behaald wordt.’

Houd ook de alinea’s kort door niet meer dan 4 à 5 regels per alinea te gebruiken, hierdoor blijft het makkelijk leesbaar.

Afsluiting Motivatiebrief

Nu je de afsluiting van je motivatiebrief hebt bereikt moet je vooral geen rare capriolen meer uithalen. Je hoeft de lezer niet nog een laatste keer te overtuigen van je geschiktheid. Als je de rest van de brief goed hebt geschreven, heb je dit al gedaan en is dit in de afsluiting van je motivatiebrief niet meer nodig. Er zijn twee onderdelen die in de afsluiting moeten:

4. De afsluiting

Nu je het meeste werk al verzet hebt, kun je de afsluiting lekker kort en simpel houden. Een korte zin waarin je vertelt dat je graag op gesprek komt om je motivatiebrief toe te lichten is voldoende.

5. De groet

Als afsluiting van je motivatiebrief sluit je netjes af met een groet. Doe ook hier niets geks meer. Dit hoeft niet heel formeel (Hoogachtend), tenzij het een heel formeel bedrijf is. Met vriendelijke groet of Groet is vaak genoeg.

Voorbeeld
Groet,
Frenkie de Jong

 

Hoe schrijf je niet een motivatiebrief

Nu duidelijk is wat wel in je motivatiebrief moet bespreken we nog een aantal zaken die je vooral niet in je motivatiebrief moet zetten.

 • Vermijd clichés
  Clichés zijn vaak prima zinnen op zichzelf alleen echt onderscheidend ben je er niet mee. Als jij je wilt onderscheiden probeer dan zinnen als ‘Deze functie past uitstekend bij mij.’ Te vermijden.
 • Zwakke kanten benoemen
  Waarschijnlijk heb je ook eigenschappen die minder bij de functie passen. Iedereen heeft tenslotte dingen waar ze moeite mee hebben. Het is niet nodig om je zwakke punten te benoemen. Focus je op je sterke kanten.
 • Spel- en taalfouten
  Deze spreekt redelijk voor zich, toch komt het nog veel voor dat er toch een foutje doorheen komt. Geen mens is perfect, maar fouten in je motivatiebrief komen slordig over. Lees je brief een aantal keren door en laat hem desnoods nog een keer door iemand anders doorlezen.
 • De verkeerde sollicitatie redenen
  Er kunnen veel redenen zijn waarom je solliciteert voor een nieuwe functie. Sommige zijn goed, zoals dat de functie je erg aantrekt. Sommige redenen zijn minder goed, zoals dat het lekker dichtbij is. Benoem alleen sollicitatie redenen waarmee je de lezer overtuigt jou aan te nemen.

Nu: schrijf je motivatiebrief

De contactpersoon van deze functie krijgt waarschijnlijk een enorme stapel cv’s en motivatiebrieven op zijn bureau. Een goede motivatiebrief zorgt ervoor dat je je onderscheid in deze stapel. Hierdoor verhoog je de kans dat jij aangenomen wordt. Je hebt nu antwoord op de vraag hoe je een goede motivatiebrief schrijft. Nu is het tijd om achter je computer te gaan zitten en daadwerkelijk te gaan schrijven. Neem de tijd, volg de opbouw en vermijd de dont’s, dan is de kans groot dat jij een van de beste motivatiebrieven in de stapel hebt. Mag je op gesprek komen? Nice! Lees onze blog met de beste sollicitatietips!

Nog op zoek naar een plek om je motivatiebrief naartoe te sturen? Kijk dan even bij onze vacatures.

Voorbeeld: hoe schrijf je een motivatiebrief

Heb je inspiratie nodig voor het schrijven van een goede motivatiebrief kun je het onderstaande voorbeeld gebruiken.

Klaas Janssen
Amsterdamsestaatweg 1
1234 AA  Amsterdam
klaasjanssen@gmail.com

 

House of Now
T.a.v. de heer Broekman
Arnhemseweg 6
3817 CH  Amersfoort

 

Amsterdam, 12 juni 2020

 

Betreft: motivatie voor de functie van recruitment consultant

 

Geachte heer Broekman,

 

Na het lezen van de vacature voor recruitment consultant ben ik erg enthousiast geworden, via deze weg druk ik graag mijn motivatie uit.

 

Ik ben geïnteresseerd in deze functie, omdat het opzetten van een nieuwe afdeling mij enorm aanspreekt. Ik voel me erg aangetrokken tot House of Now, dit komt door de open bedrijfscultuur die omschreven wordt op de website.

 

Bij mijn vorige baan als recruitment consultant bij Consultancy B.V. heb ik ervaring op gedaan in het opzetten van een sterk netwerk. Samen met een recruiter hebben we een freelance afdeling voor Consultancy B.V. opgezet. Hier heb ik geleerd hoe ik het beste uit een team haal en welke uitdagingen het opzetten van een geheel nieuwe afdeling met zich meebrengt.

 

Ook kan ik goed werken onder stress. In mijn functie als salesmanager heb ik regelmatig te maken gehad met targets en deadlines. Ik heb gemerkt dat ik ook in deze situaties het hoofd koel kan houden en de doelen kan behalen.

 

Ik kom graag op gesprek om mijn motivatiebrief verder toe te lichten.

 

Groet,
Klaas Janssen

 

Bijlage: cv

Interessant artikel?

Deel mij dan op LinkedIn