+31 (0)33 – 202 25 63 carriere@houseofnow.nl

Door de coronacrisis zijn veel bedrijven terughoudend als het gaat om persoonlijk contact. Hierdoor worden helaas ook een hoop sollicitaties opgeschoven. Dit terwijl jij juist zo enthousiast was geworden over het bedrijf. Maar ook voor het bedrijf is het schadelijk, als het juiste personeel niet aangetrokken wordt kan het bedrijf in grote problemen komen als de crisis weer voorbij is. Gelukkig zijn enkele bedrijven creatief bezig en hebben ze een manier gevonden om hun sollicitaties wel door te laten gaan. De oplossing? Video sollicitaties!

Oei denk je nu misschien, als je weleens een videogesprek gevoerd hebt weet je dat dit naast leuk ook awkward kan zijn. Echter, dit gesprek is voor jou de kans om in deze tijden van crisis toch een sollicitatie te hebben. Hier enkele tips om ervoor te zorgen dat je gesprek zo goed mogelijk verloopt en vooral niet ongemakkelijk wordt. (Mag je toch nog langskomen voor een fysiek gesprek? Check dan deze blog.)

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je van tevoren goed bent voorbereid scheelt dit een hele hoop stress. Test enkele zaken voordat je het gesprek begint, onafhankelijk van hoe vaak je misschien videobelt. Het spreekt redelijk voor zich, maar zorg dat je het juiste programma gedownload hebt en verken de lay-out van dit programma, zodat je alles snel kan vinden. Creëer een account als dit nodig is en deel je gebruikersnaam met je gesprekspartner, zodat jullie op de dag zelf gelijk aan de slag kunnen.

Bel een vriend of familielid en test of je camera en microfoon goed werken. Het zou jammer zijn als je tijdens het gesprek opeens voor de verassing komt te staan dat je microfoon niet werkt.

Mocht je dit programma weleens gebruikt hebben voor privédoeleinden controleer dan of je profiel wel geschikt is voor een zakelijk gesprek. Als dit niet het geval is pas dan je profiel aan of creëer een nieuw account.

2. Kies de juiste omgeving

Bij een face to face gesprek is er vaak een mooi kantoor beschikbaar dat speciaal bedoelt is voor dit soort interviews. Bij jou thuis is dit waarschijnlijk niet het geval, toch is het belangrijk om de juiste locatie te kiezen voor jouw video gesprek. Kies voor een ruimte met een rustige en neutrale achtergrond. Zorg er ook voor dat je tijdens het gesprek niet gestoord wordt door eventuele kinderen, huisdieren of ongewenste telefoontjes.

3. Dress to impress

Ook tijdens een video-interview is het belangrijk om representatief gekleed te zijn. Draag de kleding die je ook zou dragen als de sollicitatie face to face zou zijn. Ga er niet van uit dat alleen je bovenlichaam in beeld is, maar kleed je volledig zakelijk. Let hierbij ook op je achtergrond, als je voor een zwarte muur zit is het niet handig om zwarte kleding te dragen.

4. Maak gebruik van een headset

Het gebruiken van een headset (die beschikt over een microfoon) heeft een aantal voordelen. Het eerste voordeel is dat je zelf minder last hebt van de geluiden om je heen en je dus goed kan focussen op het gesprek. Daarnaast vangt de microfoon van de headset veel minder omgevingsgeluiden op, waardoor het voor je gesprekspartner een stuk makkelijker is om jou te verstaan. Voor beide partijen prettig dus.

5. Vergeet je lichaamshouding niet

In een video gesprek valt je lichaamshouding een stuk minder op, hierdoor is het makkelijk om te vergeten hierop te letten. Toch heeft je lichaamshouding, ook op video, een grote invloed op het totaalplaatje wat je gesprekspartner van je heeft. Kijk in de camera en niet naar het scherm. Als je naar het scherm kijkt lijkt het voor de ander alsof je naar beneden kijkt, terwijl als je in de camera kijkt de ander het gevoel krijgt dat je diegene in zijn / haar ogen aankijkt. Glimlach op de juiste momenten en laat je enthousiasme zien door met je lichaamshouding en intonatie te spelen.

Verder handig om te weten

  • Bel exact op het moment dat je de afspraak hebt. Het is niet nodig om een kwartier van tevoren al te bellen.
  • Bereid een aantal vragen voor en schrijf deze op. Hou dit papiertje buitenbeeld en je hebt een handig spiekbriefje. Stel bijvoorbeeld vragen over de bedrijfscultuur, omdat deze toch moeilijker te beoordelen is via een videogesprek.
  • Een video sollicitatie duurt vaak korter dan een face to face sollicitatie. Video sollicitaties zijn vaak zakelijker en er is minder tijd voor small talk.
  • Vergeet niet op te hangen. Controleer even of de verbinding wel echt verbroken is voordat je je uitlaat over hoe het gesprek is verlopen.

Dus wat nu?

Mocht het zo zijn dat ook jouw sollicitatiegesprekken afgezegd of verplaatst zijn door het coronavirus probeer dan te bedenken waarom dit gebeurt is. Is het gesprek afgezegd om fysiek contact te beperken of omdat het bedrijf nu andere prioriteiten heeft. Als de reden van de afzegging / verplaatsing fysiek contact is stel dan zelf een video gesprek voor. Door dit zelf voor te stellen kom je enthousiast, zelfverzekerd, proactief en creatief uit de hoek. Sterker nog dit is juist een goed moment om te solliciteren bij bedrijven, veel bedrijven waarderen je zelfverzekerdheid, veel mensen zitten thuis dus kans dat ze tijd kunnen vrij maken voor jouw gesprek en er zijn minder concurrerende sollicitanten. Als het bedrijf op dit moment andere prioriteiten heeft wordt het een stuk lastiger, het beste is om dan te wachten tot de grootste chaos voorbij is en dan nog een mailtje sturen. Bij House of Now zijn we ook bezig met video sollicitaties, dus check onze vacatures als je nog geen plek gevonden hebt om te solliciteren.

Interessant artikel?

Deel mij dan op LinkedIn